Italiaanse kerst recepten

Haal een Italiaanse kerst in huis

Inspiratie Italiaanse kerst Grand'Italia

Wil jij dit jaar met Kerst eens iets anders doen en ben je net als wij gek op Italiaanse gezelligheid? We helpen je graag een beetje Italiaanse Kerst in huis te halen!

Italië is een land dat veel tradities kent en met name rond de feestdagen hebben de Italianen een hoop vaste gebruiken! Kerst wordt er dan ook gezien als één van de belangrijkste feestdagen van het jaar. Maar het allerbelangrijkst voor de Italianen tijdens Kerst is samen zijn met familie en het lekkere eten. Het is dan ook niet gek dat de meeste Italiaanse kersttradities iets met eten te maken hebben. Zo is het bijvoorbeeld gebruikelijk om op Kerstavond vis te eten, waarbij in een aantal regio’s zelfs wordt verwacht dat er zeven verschillende visgerechten op tafel komen te staan. Bijvoorbeeld een klassieke Linguine alle Vongole.

Italiaanse kersttradities

Het is niet gemakkelijk om uit te leggen wat een typische Italiaanse Kerst is. Bijna iedere regio heeft zo zijn eigen gebruiken en gewoontes als het aankomt op de feestdagen. Maar er zijn er inmiddels natuurlijk wel een aantal die overal terugkomen. Zo worden steden en dorpjes versierd met duizenden lichtjes en kerstbomen en kun je op kerstmarkten (bijvoorbeeld een van de bekendste, die in Bolzano) door het hele land de lekkerste zoetigheden proeven. Kerst is in Italië een echt familiefeest met véél lekker eten en cadeautjes.

Vind jij het net als wij ook belangrijk om tijdens de feestdagen samen te zijn met je favoriete mensen? Bezoek dan samen, zoals de Italiaanse traditie, een kerstmarkt in Nederland. Want ook hier zijn er genoeg leuke kerstmarktjes te bezoeken. Een lekker glaasje glühwein (in het Italiaans: Vin Brulé) mag dan natuurlijk niet ontbreken.

Andere smaakvolle culinaire Italiaanse kersttradities:

  • Doorgaans is het kerstontbijt in Italië enkel een cappuccino of caffe latte met een koekje, omdat de kerstlunch erg uitgebreid is. Vaak wordt hier traditiegetrouw tijdens de lunch dan een soort tortellini in brodo geserveerd. Voorafgaand aan dit gerecht worden er vaak ook meerdere voorgerechtjes geserveerd, de antipasti misto. De lunch wordt dan vaak afgesloten met een pasta uit de oven, zoals lasagne.
  • Het is voor de Italianen met Kerst gebruikelijk om als hoofdgerecht bij het diner gevuld vlees te eten, bijvoorbeeld gevulde kalkoen of een huisgemaakte rollade. Omdat dit vaak nog wordt gezien als ‘weinig’ zetten ze graag nog een tweede vleesschotel op tafel.

Wie denkt dat er op Tweede Kerstdag nog een heerlijk feestmaal klaarstaat heeft het mis. In Italië vieren ze kerst op Kerstavond en Natale zelf. Tweede Kerstdag bestaat dus niet in Italië, maar er wordt wel alvast uitgekeken naar het volgende grote eetfestijn; Oudejaarsavond! Een bijzondere gewoonte die ze er op deze avond op na houden in Italië is om iemand op oudejaarsavond linzen cadeau te geven.

 

 

Recept Tortellini in brodo Grand'Italia

Alle feestelijk lekkere Italiaanse kerst recepten (18)

Hét Italiaanse kerstbrood; panettone of pandoro

Net als in Nederland hoort een kerstbrood bij de Italiaanse kersttradities. Panettone is een licht en gezoet kerstbrood vol rozijnen en gesuikerde vruchtenschillen. Waar wij in Nederland graag kerststol eten tijdens het uitgebreide kerstontbijt, is het in Italië traditie om panettone te eten als dessert.

Panettone is oorspronkelijk afkomstig uit Milaan en heeft een bijzondere historie. De bekendste legende over panettone dateert uit de 15e eeuw. In dit verhaal wordt een man tot over zijn oren verliefd werd op de dochter van de bakker; Toni. Om zijn liefde voor haar te bewijzen creëerde hij een brood met allerlei zoete gedroogde vruchten en gesuikerde fruitschillen. Hij noemde dit brood pane di Toni, dat Toni’s brood betekent.

Een ander brood dat in Italië tijdens de feestdagen graag wordt gegeten is pandoro. Deze variant op de kerststol is oorspronkelijk afkomstig uit Verona en is een zoet brood met veel boter, waardoor hij de mooie goudgele kleur krijgt. De naam stamt af van Pan d’Oro, wat brood van goud betekent.

Nog verder terug in de tijd (zo rond het jaar 1200) werd in Italië tijdens de feestdagen graag nog een ander kerstgebak gegeten, namelijk panforte! Panforte is een kruidige koek (dus geen kerstbrood of kerststol), met noten en gedroogd fruit. Deze lekkernij komt van origine uit Siena en betekent letterlijk ‘sterk brood’, vanwege de vele specerijen die aan deze koek zijn toegevoegd.

Italiaans kerstbrood Grand'Italia

Celebrare! Als er iets te vieren valt, dan hoort daar natuurlijk ook feest op je bord bij

Italianen zijn echte levensgenieters en kunnen al geluk vinden in iets heel kleins. Voor veel mensen is eten dan ook echt een geluksmoment. De Italiaanse keuken leent zich er daarom perfect voor om, slechts met een paar mooie ingrediënten, een simpel maar overheerlijk gerecht op tafel te zetten en de mooie momenten met elkaar te vieren. Want naast Kerst zijn er natuurlijk nog veel meer feestelijke momenten om samen te vieren.

Heb je iets te vieren? Maak er dan een feest van op je bord. Ga voor die extra topping of lekker veel kaas. Hier vind je alle recepten om op z’n Italiaans mee te genieten. Laat je inspireren met deze feestelijke verwenrecepten.

Een aantal van onze favoriete Italiaanse ingrediënten als basis voor deze verwenrecepten zijn: Grand’Italia Gnocchi di PatateGrand’Italia Pesto TartufoGrand’Italia Tortellini ai FormaggiGrand’Italia Tagliatelle all’Uovo en Grand’Italia Lasagne all’Uovo. Welke van deze ingrediënten is jullie favoriete basis voor een guilty-pleasure recept?

 

Recept Gnocchi met Piccante pastasaus en courgette Grand'Italia