Heb je vrienden of familie uitgenodigd tijdens de feestdagen om te komen eten? In Italië vinden ze gezelligheid en warmte met familie of vrienden tijdens kerst heel belangrijk. Zeker in Italië hoort veel smaakvol eten écht bij de feestdagen. We geven je graag wat tips om dat warme Italiaanse gevoel over te brengen tijdens het kerstdiner en het menu samen te stellen.
Anti pasti
Van oorsprong bestaat een traditioneel Italiaans diner uit vier gangen; antipasti (voor bij de aperitivo), primi piatti, decundi piatti en dolci. Antipasti bestaat vaak uit een aantal kleine (koude) hapjes die je samen kunt delen, zoals een Italiaanse worst of gevulde paddenstoelen. Ook klassieke hapjes zoals bruschetta (speek uit als: broes-ket-ta) of crostini horen bij de antipasti!
Primo piatto
Als primo piatto, het voorgerecht, serveren ze in Italië vaak een pasta-, rijst- of gnocchigerecht. Maar vergis je niet! Dat pasta-, rijst-, of gnocchigerechten niet worden gezien als een hoofdgerecht betekent niet dat ze minderwaardig zijn. In tegendeel; pasta, risotto en gnocchi horen in de spotlight! Vandaar dat ze een hele eigen gang verdienen. probeer bijvoorbeeld eens deze smaakvolle gevulde pasta met salieboter.
Secondo piatto
Daarna komt pas het hoofdgerecht; de secondo piatto. Vaak heb je hierbij de keuze uit ‘carne o pesce’, wat vlees of vis betekent. Zo is een klassieke Italiaanse Ossobuco een écht aanrader en voor de visliefhebber kun je met zeebaars in combinatie met pesto nooit verkeerd gaan. Als je wilt kun je hierbij nog wat groenten of aardappelen serveren als bijgerecht (contorni), zoals een salade caprese met tomaat, basilicum en mozzarella.
Dolci
Als afsluiter mag een Italiaans nagerecht (dolci) natuurlijk niet ontbreken. Italianen zijn dol op zoete toetjes, fruit, gelato en semifreddo (een soort halfbevroren ijs). Ga voor een klassieker als tiramisu of panna cotta! We garanderen je succes!
Tips voor de sfeervolle Italiaanse avond
Wanneer je het menu voor deze gezellige en bijzondere avond hebt samengesteld blijft natuurlijk de vraag; hoe haal je nu nog meer dat Italiaanse gevoel aan tafel? Met de tips hieronder zet je met een paar kleine dingen al die heerlijke Italiaanse sfeer neer. We beloven je dat jouw gasten zich hierdoor écht speciaal voelen.
- Muziek is een echte sfeermaker. Zet onze Italiaanse Spotify playlist op en je zet gelijk de juiste sfeer voor jouw Italiaanse diner.
- Serveer antipasti op een mooi bord (of voor een meer rustieke sfeer op een houten plank) en trek je mooiste glazen uit de kast voor de aperitivo.
- Gebruik je mooiste servies en neem er een keer echt de tijd voor om de tafel mooi te dekken. Zet bijvoorbeeld ook wat extra garnering op tafel in mooie schaaltjes (bijvoorbeeld Parmezaanse kaas, verse basilicum of pijnboompitjes), zodat je gasten hun gerechten zelf nog dat beetje extra kunnen geven.
- Steek kaarsjes aan of gebruik een lege Grand’Italia Sugocasa fles om led lampjes in te doen, voor dat gezellige Italiaanse Grand’Italia gevoel.
- Als je bent uitgenodigd voor een Italiaanse avond neem dan als cadeau voor de host een klein presentje mee. Denk bijvoorbeeld aan een goede fles wijn. Dit is een échte traditie in Italië en het wordt vaak zeer op prijs gesteld.