De Italiaanse aperitivo en digestivo

(6)
Inspiratie aperitivo en digestivo Grand'Italia

Italië staat natuurlijk bekend om de heerlijke Italiaanse wijnen; wit, rood, pinot grigio of verdicchio. Italië heeft een smaakvol aanbod aan verschillende wijnen. Maar… Italië staat naast de lekkere wijnen ook bekend om andere verfrissende dranken, die je heerlijk tijdens een warme zomermiddag op het terras kunt drinken of juist tijdens een zwoele zomeravond. Geniet ook van La Bella Vita met onze tips voor de Italiaanse aperitivo en digestivo! 

Italiaanse aperitivo

Bij de traditionele Italiaanse aperitivo, oftewel het aperitief, genieten de Italianen aan het einde van de middag graag samen op het terras, of in een bar, van een drankje en een lichte maaltijd. Vaak worden de hapjes die je krijgt tijdens de aperitivo verzorgd door de bar of het restaurant waar je een drankje besteld. Denk bij deze hapjes bijvoorbeeld aan verschillende soorten kaas, stukjes pizza, of grissini met Italiaanse ham.

Zelf thuis ook voorafgaand aan jouw Italiaanse diner in de tuin met vrienden of familie een aperitivo met hapjes organiseren? Maak bijvoorbeeld deze soepstengels met pesto en Parmaham of crostini met Sugocasa, ansjovis en kappertjes. Maar welke drankjes zijn perfect voor tijdens de aperitivo?

Spritz

De Italiaanse spritz is de afgelopen tijd in Nederland een erg populaire drank geworden. Het is een klassieke cocktail waarbij Italiaanse drank, zoals Aperol of limoncello, wordt gecombineerd met 1/3 bruiswater en 1/3 Prosecco. De bekendste variant is de Aperol Spritz. De herkenbare oranje kleur zie je steeds vaker terug op de terrassen. Waar je doorgaans limoncello na het avondeten drinkt, kan deze citroendrank met alcohol ook perfect als basis voor een limoncello spritz. 

Prosecco

Hierboven werd Prosecco al even genoemd. Prosecco wordt vaak gezien als een alternatief voor champagne en wordt vaak gedronken om iets te vieren. Maar Prosecco wordt in Italië dus ook gebruikt als ingrediënt voor een spritz, of op zichzelf als drankje voor bij de aperitivo. Prosecco staat erom bekend de eetlust op te wekken en is daarnaast erg lekker bij anti pasta, door de wat zoetere smaak van de mousserende wijn. 

Een echte Italiaanse prosecco herkennen? Prosecco is een druivensoort die alleen voorkomt in het Prosecco-gebied van Veneto, een regio in Noord-Italië in de buurt van Venetië. Alleen wijn uit dit gebied en gemaakt van deze druif mag officieel Prosecco worden genoemd. Echte Prosecco kun je herkennen aan het DOC of DOCG kenmerk, wat Denominazione di Origine Controllata (e Garantita) betekent. 

Andere Italiaanse drankjes voor bij de aperitivo

Naast Prosecco en een Italiaanse spritz zijn er nog een aantal Italiaanse dranken en cocktails die vaak worden gedronken tijdens de aperitivo. Een bekende is Campari, een levendige rode Italiaanse bitter die wordt gemaakt van een combinatie witte en rode wijnen en bittere kruiden. Drink de drank met enkel ijs of combineer met bruiswater voor een Campari Soda. 

Een andere bekende drank voor bij de aperitivo is de Negroni Sbagliato. Waar een gewone Negroni bestaat uit de bittere Campari, een droge gin en een zoete vermouth, wordt bij een Negroni Sbagliato de gin vervangen door Prosecco of een andere mousserende wijn, voor extra bubbels in de drank. 
 

Italiaanse digestivo

Waar je in Italië de aperitivo drinkt voorafgaand aan het diner (die in Italië overigens vaak pas rond een uur of 20.00 plaatsvindt), is de digestivo vaak een likeur die je na het avondeten drinkt en die volgens de Italianen helpt bij de spijsvertering. De bekendste likeur is toch wel Limoncello, een heerlijke drank op basis van de schil van citroenen uit de omgeving van Sorrento (aan de kust van Napels). Deze citroen, de Limone di Sorrento, is een speciaal citroenras waarvan de schil vol zit met aromatische oliën, die de Limoncello een specifieke smaak geven. 

Een lesje Limoncello drinken

Let allereerst op bij het kopen van een Limoncello of dit wel een échte Limoncello is. Er zijn een hele hoop namaak Limoncello’s, die gemaakt worden van citroensap of kunstmatige smaakstoffen. Je kunt de neppers herkennen aan het etiket en de naam. Doorgaans heet een neppe Limoncello ‘Limoncino of Limonello’. 

Maar hoe drink je deze populaire citroenlikeur? Limoncello drink je ijs- en ijskoud. Bewaar Limoncello daarom altijd in de vriezer voor een mooie stroperigheid en optimale friszoete smaak. Serveer de Limoncello in een klein glaasje, bijvoorbeeld bij het dessert. Je drinkt de Limoncello dan door er langzaam nipjes van te nemen, terwijl je geniet van de zwoele zomeravond.

Grappa

Grappa is een andere bekende Italiaanse drank die veel wordt gedronken als digestivo. Oorspronkelijk werd de drank gemaakt van de druivenschillen, pitjes en steeltjes die overbleven na het maken van wijn. Een duurzame drank dus. De smaak van Grappa hangt daarom ook af van het type druif waar de drank van gemaakt is en de kwaliteit daarvan. Grappa heeft wel een smaak die je moet leren waarderen. 

Scroppino of Sgroppino

Scroppino, of Sgroppino op z’n Italiaans, is een bekend Italiaans digestief. Het is een heerlijk fris drankje om een Italiaans diner mee af te sluiten, vooral tijdens de zwoele zomermaanden. Het alcoholische drankje is afkomstig uit Noord-Italië en bestaat uit citroenijs gecombineerd met een likeur. In de Italiaanse regio Veneto, waar Sgroppino vandaan komt, wordt dit digestief oorspronkelijk gemaakt met Grappa en op smaak gebracht met Prosecco. 

Limoncello werd net door ons beschreven als een digestief op zichzelf, maar de citroendrank is ook heerlijk in een Scroppino. Een recept voor Limoncello Scroppino? Schenk 3,5 cl Limoncello, het sap van 1 partje citroen en 5 cl Prosecco in een blender. Voeg een bolletje citroen sorbetijs toe. Blend de inhoud totdat deze schuimig is en serveer de Limoncello Scroppino in een champagneglas. Maak af en garneer met wat geraspte citroenschil

Andere Italiaanse drankjes als digestivo

Net als bij de aperitivo zijn er bij de digestivo ook nog een aantal andere dranken die ze in Italië graag drinken. Ze zijn niet zo bekend als de varianten die we hierboven beschreven, maar zeker niet minder geliefd. Cynar is een bitter die eigenlijk zowel als aperitief als digestief wordt gedronken. Het is een artisjokbitter, gemaakt met 13 kruiden en planten, met een donkerbruine kleur en een bitterzoete smaak. 

Sambuca is een sterke drank en een echte Italiaanse likeur. Het heeft een frisse aroma en een zoete smaak van anijs. Amaro, niet de verwarren met amaretto, is een Italiaanse kruidenbitter. Amaro wordt ook wel gebruikt als verzamelnaam voor diverse Italiaanse bitters die als digestivo wordt gedronken. 




 

Beoordeel dit artikel