Perfect 'al dente'; de beste tips!
Jouw favoriete pastagerecht vraagt om de perfecte bereiding van de pasta, zodat de structuur lekker 'al dente' blijft en de pastasaus het beste aan de pasta blijft kleven. We hebben in Nederland vaak de neiging om pasta aan de kook te brengen en te wachten tot de pasta (over-)gaar is. Maar er zijn een paar hele makkelijke tips waarop je de pasta perfect 'al dente' kookt!
Voor een Italiaanse kwaliteitspasta maakt een goede bereiding echt verschil. Het begint met het kiezen van de juiste soort pasta. Pasta komt in veel verschillende soorten en maten en dat is niet zomaar. De pasta dient een doel. Kies dus liever de pastasoort die goed past bij de saus die je gaat maken en niet gewoon de pasta die toevallig nog in het keukenkastje staat. Zo combineert Bolognesesaus het beste met Tagliatelle, omdat de stevige saus het beste aan de platte pasta blijft plakken.
Tip 1: Start altijd met het maken van de pastasaus. Pasta dient direct na het koken opgediend te worden (pasta wacht immers niet, zeggen ze in Italië; 'pasta non aspetta'), terwijl je saus nog even kan pruttelen of nagaren.
Hoeveel gram (ongekookte) pasta gebruik je per persoon?
De hoeveelheid pasta die je per persoon gebruikt hangt enigszins af van hoe je de pasta gaat eten. Eet je pasta als een volledige avondmaaltijd, dan raden we aan om 100g ongekookte pasta per persoon aan te houden. Wanneer je de pasta dan hebt gekookt is dit ca. 200g pasta op je bord. Eet je pasta in een pastasalade of als voorgerecht, dan adviseren we iets minder ongekookte pasta te gebruiken en eerder 80g per persoon aan te houden.
Tip 2: Gebruik voldoende water voor het koken van de pasta. Pasta heeft namelijk voldoende ruimte nodig in de pan om te kunnen 'dansen'. Dit zorgt ervoor dat de pasta niet aan elkaar gaat plakken tijdens het koken. Zorg dat je op 100 gram droge pasta 1 liter water aanhoudt. Dat is de perfecte hoeveelheid water om pasta in te koken. Dus haal de grote pan maar vast uit de kast!
Hoe lang moet pasta koken voor een 'al dente' bereiding?
De kooktijd is afhankelijk van de pastasoort. De ideale kooktijd voor 'al dente' pasta vindt je daarom op de verpakking of op de productpagina van jouw favoriete pasta.
Tip 3: Breng het water aan de kook, en voeg als het bijna kookt eventueel 10 gram zout per liter toe (zout versterkt de smaak van de pasta en is vooral lekker als je pasta met weinig ingrediënten eet Eet je de pasta met bijvoorbeeld een lekkere tomatensaus? Dan is een snufje zout toevoegen aan de saus al voldoende). Daarna laat je de pasta in het water glijden en kook je deze voor het aantal minuten dat op de verpakking staat aangegeven.
Hoe zorg je ervoor dat de saus goed aan de pasta hecht?
Allereerst natuurlijk door de juiste pasta bij de juiste saus te kiezen. Er zijn niet voor niets klassieke pasta en saus combinaties, zoals Tagliatelle alla Bolognese en Linguine met Pesto alla Genovese. Maar er is ook nog een ander trucje dat je kunt toepassen om je saus goed aan de pasta te laten hechten.
Tip 4: Spoel de pasta niet af als je een warm pastagerecht wilt maken. En bewaar wat kookwater bij het afgieten van de pasta. Bij pasta's met een saus op basis van olijfolie of room komt dit namelijk goed van pas. Met 1 à 2 eetlepels kookwater wordt je saus heerlijk luxueus en zacht. Ook zorgt het zetmeel uit het kookwater ervoor dat de saus beter aan de 'al dente' pasta hecht.
Tip 5: Twijfel je altijd op de pasta nu goed 'al dente' is? Het verhaal gaat dat Italiaanse chefs slierten spaghetti tegen de muur gooien om te kijken of deze blijft plakken. Maar het kan natuurlijk veel makkelijker en zonder al die rommel! Proef of de pasta van buiten gaar genoeg is, maar nog iets stevig van binnen; de perfecte Italiaanse pasta 'al dente'.