Welke pasta eet je bij welke saus?
Waar we in Nederland, vaak uit gewoonte of omdat we dat vroeger zo hebben meegekregen, gaan voor een spaghetti bolognese of een spaghetti carbonara, nemen ze in Italië de tijd om de perfecte pastasaus bij hun favoriete pasta te kiezen. Over de combinatie is namelijk goed nagedacht, zodat de pasta en pastasaus het beste in elkaar naar boven halen.
Sommige pastagerechten zijn zó bijzonder en geliefd, dat ze voor altijd onsterfelijk zijn geworden. Maar een spaghetti bolognese hoort dus niet in dit rijtje thuis. Geen enkele inwoner van Bologna zal namelijk een spaghetti bolognese eten. In Italië zullen ze er niet snel voor kiezen om een grove volle saus te combineren met de dunne slierten spaghetti. Daar glijdt de saus namelijk veel te makkelijk vanaf wanneer je de pasta om je vork probeert te draaien. En een klassieke pasta carbonara wordt het liefst gecombineerd met een pasta vorm zoals Penne.
Opvallend is dat veel klassieke pastagerechten redelijk eenvoudig zijn. Denk bijvoorbeeld aan spaghetti aglio e olio, waarbij de naam het al precies aangeeft; spaghetti, knoflook en olijfolie. Of penne alla carbonara, waarbij pancetta, knoflook, Pecorino Romano en eieren de belangrijkste hoofdingrediënten zijn voor de pastasaus.
Maar welke pasta eet je dan bij welke saus?
Pastavormen zijn over het algemeen te verdelen in drie categorieën. Lange pasta, zoals spaghetti, linguine of tagliatelle. Korte pasta, zoals rigatoni, fusilli en penne. En kleine pasta, zoals mini conchiglie of orzo. Welke pasta bij welke saus de lekkerste is, is vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur. De kunst van het paren van pasta met saus draait om het creëren van een balans waarbij de saus versterkt wordt door de vorm en de textuur van de pasta. Bij het maken van de keuze is het aan te raden om na te denken over hoe de saus zich hecht aan de pasta, zodat elke hap een rijke smaakervaring biedt. Zorg dat de pasta de saus makkelijk kan opnemen en dat de saus de pasta niet overheerst.
- Lange pasta's draaien fijn om een vork heen tijdens het eten. Ze gaan daarom goed samen met gladde of romige sauzen. Daarnaast combineren romige pastasauzen, zoals de funghi porcini of carbonara, over het algemeen het beste met een ei-pasta, zoals de Grand'Italia Penne all'Uovo of de Grand'Italia Spaghetti all'Uovo.
- Stevige pastavormen gaan van nature het beste samen met stevige sauzen. Zo kun je fusilli en farfalle, de stevige pasta's, bijvoorbeeld goed combineren met piccante pastasaus of een Pesto Rosso, de stevigere pastasauzen/pesto's. Ook passen deze grovere pasta's goed in een pastasalade, omdat de andere ingrediënten daarin vaak ook wat grover zijn.
- Houd je meer van een holle geribbelde variant pasta, zoals penne of pipe rigate? Deze pastavormen gaan heel goed samen met een grove pastasaus met stukjes vlees of groenten, omdat de holtes en de groeven in de pasta de pastasaus perfect vasthouden. Daarnaast kun je in deze pasta's vaak goed je vork prikken.
- Heb je voor een iets elegantere pasta vorm gekozen, zoals spaghetti of linguine? Deze serveer je dan natuurlijk met een elegante saus. Zoals een saus op basis van olie (agli e olio) of Grand'Italia Basilico.
- Meer fan van kleine pasta? Deze pasta vormpjes zijn vaak heel lekker in soepen, omdat ze goed om te pakken zijn met een lepel. Een Italiaanse minestrone soep met Mini Conchiglie of Vermicelli is daarvan een heel goed voorbeeld.
- Maar welke saus eet je dan bij een koude pasta? Vaak eet je een koude pasta als je een pasta salade maakt. Hiervoor kun je het beste een saus op basis van olijfolie of een pesto gebruiken, omdat je deze niet eerst hoeft te verwarmen voor gebruik. Inspiratie nodig voor pastasalades?
Vind je het met deze tips nog moeilijk om de beste combinaties te maken? Er zijn wereldwijd natuurlijk honderden verschillende mogelijkheden en gebruikelijke combinaties, soms zelfs met allerlei lokale verschillen. Dus we begrijpen het wel! Er worden nog steeds eindeloze discussies gevoerd om te bepalen wat nu bijvoorbeeld de enige échte carbonara pastasaus hoort te zijn. Wij vinden dat er géén juist antwoord hoeft te zijn, als jij maar geniet van de pastamaaltijd. Je eigen twist aan een klassiek gerecht geven kan ook een heerlijke maaltijd opleveren. We hebben als inspiratie wel nog wat échte klassiekers voor je op een rijtje gezet.
- Tagliatelle alla Bolognese
- Penne alla Carbonara
- Spaghetti alla Napoletana
- Farfalle alla Boscaiola
- Linguine alla Genovese
- Linguine alle Vongole
- Gnocchi alla Romana
- Lasagne al Forno
- Spaghetti alla Puttanesca
- Penne all'Arrabbiata