Herfst pasta recepten

Genieten in de herfst met warme rijkgevulde pasta's

Herfst recepten Grand'Italia

Wanneer het buiten kouder wordt en de regen zachtjes tegen het raam tikt, zijn de knusse momenten met elkaar aan tafel een waar genot.

Waar we in de zomer allemaal massaal genieten van elkaar met een drankje op het terras in de zon, is de herfst weer op een andere manier écht genieten. Tijdens de herfstmaanden creëren we onze eigen geluksmomentjes. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. De Italiaanse keuken bevat namelijk tal van recepten en ingrediënten die perfect zijn voor het knusse najaar. Denk aan de rijke smaak van truffel en paddenstoelen waar de Italianen dol op zijn in de herfst.

De herfst is ook het uitgelezen seizoen om met elkaar extra te genieten van gezellige en knusse momenten. Nodig een groepje vrienden of familie uit om een heerlijke Italiaanse avond te organiseren, bijvoorbeeld onder het genot van een heerlijke volle rode wijn. Maak de tafel gezellig met kaarsjes en gebruik een lege fles Sugocasa met lampjes om de tafel aan te kleden.

Lekkere seizoensgroenten voor in jouw herfst pasta!

Ook seizoengroenten zoals pompoen, andere paddenstoelen en spinazie zijn perfecte ingrediënten voor een herfstig Italiaanse maaltijd. In veel van onze pasta recepten maken we gebruik van alle seizoensgroenten uit de herfst, zoals aubergine, broccoli, courgette, paprika en witlof. Probeer bijvoorbeeld dit recept voor pasta pesto rosso met aubergine en ricotta of een orzotto met pompoen en kastanjechampignons.

Een aantal van deze groenten kun je ook erg goed gebruiken in een herfstige pastsalade. Kies er tijdens de koudere maanden bijvoorbeeld voor om je pastasalade lauwwarm te serveren. Een heerlijk voorbeeld hiervan is deze lauwwarme pastasalade met peer, gorgonzola en en kastanjechampignons. De balsamico dressing hecht perfect aan de geribbelde structuur Penne Tricolori en geeft het gerecht een zoete herfstige smaak. Varieer bijvoorbeeld ook eens met nootachtige smaken, door pijnboompitjes of walnoten aan je recept toe te voegen. De smaak van noten doet toch gelijk denken aan een heerlijke herfstmiddag?

Recept Volkoren Orzotto met Funchi Porcini en pompoen Grand'Italia

Herfstige pasta(salades) op een rij (35)

Funghi per tutti; In Italië zijn ze gek op paddenstoelen

Italianen gebruiken ze dan ook in veel verschillende gerechten, het heel jaar door maar zeker in de herfst. Paddenstoelen kunnen namelijk lang gebruikt worden als ze gedroogd zijn, maar zijn na een natte periode in oktober en november heerlijk vers te gebruiken in diverse Italiaanse gerechten.

De meest gebruikte paddenstoel in de Italiaanse keuken is eekhoorntjesbrood, in Italië beter bekend als Funghi Porcini. Dit eekhoorntjesbrood ontleent zijn naam aan het feit dat eekhoorns er gek op zijn. Met onze Funghi Porcini pastasaus zet je snel en eenvoudig een lekkere paddenstoelenpasta op tafel.

Wil je het jezelf helemaal eens makkelijk maken en toch een beetje van de Italiaanse herfst in huis halen? Maak dan ons recept voor Lasagne con funghi en noci, heerlijk met paddenstoelen en walnoten.

Recept Lasagne funghi porcini met paddenstoelen Grand'Italia